2D-rakkauden perusteet

Jokainen anime-harrastaja on varmasti elämänsä aikana törmännyt termiin ”waifu”. Olen tarkkaillut Japaniin ja animeen liittyviä yhteisöjä ja tuntuu että termi on monesti erittäin väärinymmärretty ja väärinkäytetty. Pyrin tässä ensimmäisessä blogauksessani kertomaan lyhyesti mitä waifu tarkoittaa käsitteenä. Blogauksessani on paljon omia ajatuksiani, jotka eivät todellakaan ole absoluuttinen totuus. Eri mieltä saa olla. Olen kuitenkin hyvin varma, että oma käsitykseni vastaa waifu-kommuunin käsitystä.

Ei ole olemassa absoluuttisen ”oikeaa tapaa” rakastaa waifuaan ja tapoja löytyy niin monta kuin löytyy waifujakin. Tämän takia pyrin olemaan erittäin varovainen määritelmien takia. Poikkeuksia löytyy hyvin paljon, ja jos koet kuuluvasi marginaaliseen ryhmään, joka eroaa mielestäsi käsityksestäni, älä silti loukkaannu.

Yleinen määritelmä

Yksinkertaisesti waifu voidaan määritellä olevan ”Kaksiulotteinen hahmo, jota kohtaan koetaan syvää rakkauden tunnetta”. Waifu-sana on alkuperäisin syntynyt animepiireissä, näin hahmot ovat yleensä animesta, mangasta, videopelistä tai vastaavasta japanilaisesta mediasta.

Waifu ei ole pelkästään suosikkihahmo, josta kerätään fanituotteita. Waifu ei ole seksiobjekti. Waifu on elämäntapa, minkä perimmäisenä syynä on tavoitella henkilön omaa onnellisuutta.

Waifu ei ole sijainen

Waifu on todellakin kaksiuloitteinen rakkauden kohde. Waifuun rakastutaan monista syistä, mutta yleisesti syyt ovat täysin väärinymmärretty. Waifu ei ole niin sanottu lohdutuspalkinto, koska ei ole kelvannut kenellekään oikealle naiselle. En voi väittää ettei olisi myös ihmisiä jotka pitävät ”waifuaan” sijaisena kunnes todellinen nainen löytyy. Tämä ei kuitenkaan kuulu waifu-käsitteeseen ja on itsepetosta pahimmillaan. Waifu-käsitteeseen kuuluu vahvasti rakastaminen. Jos on valmis luopumaan ”waifustaan” noin helposti, ei hän ole koskaan rakastanut ”waifuaan”.

Suurin osa ihmisistä, joilla on waifu, eivät välitä oikeista ihmisten välisistä rakkaussuhteista tai oikeista naisista. Syy 2D:hen rakastumisessa ei siis piile huonoissa kokemuksista rakkauselämässä, mikä on ehdottomasti pahin väärinymmärrys waifu-ilmiötä kohtaan.

Waifu ja rakkaus

Mainitsin että waifu-käsitteeseen kuuluu vahvasti rakastaminen. Mitä sitten on rakkaus? Rakkaus määritellään voimakkaana kiintymyksen tunteena mihin tahansa. Waifuihin liittyvä rakkauden osa-alue on romanttinen rakkaus. Romanttiseen rakkauteen kuuluu tärkeinä piirteinä rakkauden kohteen kunnioittaminen, välittäminen ja halu toimia toisen parhaakseen. Romanttiseen rakkauteen kuuluu myös oleellisena osana, että toiselle aiheutettu onnellisuus tekee onnelliseksi.

Waifun rakastamisessa ilmenee kaikki romanttisen rakkauden ulottuvuudet. Waifua kunnioitetaan, hänestä välitetään ja tehdään tekoja joiden toivotaan tekevän hänet onnelliseksi. Monet kohtelevat waifuaan samalla tavalla kuin oikeaa ihmistä, joka on henkilölle tärkeä, koska ajatus siitä tekee henkilön onnelliseksi.

Rakkaus ja mielikuva

On kylmä fakta ettei kukaan ihminen voi rakastaa toista henkilöä oikeasti. Ihminen rakastuu aina mielikuviin. Rakkauden alussa rakkauden kohde pyritään ajattelemaan ideaaliseksi kumppaniksi ja tätä sanotaan rakastumisen alkuhuumaksi. Tästä seuraa, että myöhemmin rakkauden kohde paljastuukin erilaiseksi kuin henkilö oli hänet kuvitellut. Tämän takia suurin osa ihmisten välisistä rakkaussuhteista ei kestä pitkään, riippuen mielikuvien epärealistisuudesta.

Tässä kohtaa 2D- ja 3D-rakkauden maailmat kohtaavat. Alussa mainittiin, että rakkauden kohde voi olla mikä tahansa, jopa mielikuvituksen tuote. Ja kuten yllä totesin, rakkauden kohde on itse asiassa aina osittain mielikuvituksen tuotetta. Ainoana erona on että waifu on aina se ideaalinen kumppani joksi hänet on kuviteltu. 2D-rakkauden voidaan ajatella olevan ikuinen tai erittäin pitkäkestoinen rakkauden alkuhuuma, sillä rakkauden kohde ei tule koskaan paljastumaan erilaiseksi kuin kuvittelit, koska rakkauden kohteesta on olemassa vain ja ainoastaan henkilön itse luoma mielikuva.

Voidaan kyllä myös ajatella, että 2D-rakkauteen liittyy myös omanlainen alkuhuumansa. Tämä kuitenkin eroaa ihmisten välisen rakkauden alkuhuumasta ja on enemmänkin ehkä innostusta uuteen ja mielenkiintoiseen asiaan. 2D-rakkaus voi ”arkiintua”, siinä missä ihmisten välinenkin rakkaus.

Yleiset väärinymmärrykset

Monet tuntuvat vastustavan waifu-käsitettä monista väärinymmärretyistä syistä.

Yleinen väärinymmärrys liittyy virallisiin ja epävirallisiin teoksiin, mistä henkilön waifu on. Sellaisissa teoksissa tulee aina olemaan asioita, jotka eivät vastaa henkilön mielikuvaa ideaalisesta kumppanista. Asiat voivat olla pieniä kuin isojakin esimerkiksi ihastuksen ja rakkauden kohteet sekä lähes jokaisesta 2D-hahmosta löytyy aikuisviihdettä. Edelleenkin waifussa on kyse vain ja ainoastaan mielikuvasta. Siinä virallisessa teoksessa oleva hahmo ei ole se sama hahmo, johon on henkilö on rakastunut. Vaan edelleen, kyseessä on mielikuva johon henkilö on rakastunut. Viralliset teokset eivät siis todellakaan ole mikään raamattu minkä asiat pitäisi hampaat irvessä hyväksyä. Voidaan ajatella, että waifu on eräänlainen vaihtoehtoinen versio virallisen teoksen hahmosta..

Toinen yleinen väärinymmärrys liittyy siihen kuinka useilla henkilöillä eri puolilla maailmaa voi olla sama waifu. Tästä seuraa monesti hahmon huorittelua. Sama väärinymmärrys kumotaan kuitenkin samalla perusteella kuin edellisessäkin. Waifu on edelleen vain mielikuva ja jokaisen henkilön mielikuvat ideaalisesta kumppanista tulevat aina eroamaan toisistaan edes hieman. Jokainen on rakastunut omaan mielikuvaansa kyseisestä hahmosta, vaikka rakkauden kohteella voikin olla sama nimi, ulkonäkö ja alkuperä.

Waifu on elämäntapa

Waifua voidaan tavallaan verrata kahteen samanlaiseen ilmiöön; uskontoihin ja lasten mielikuvitusystäviin.

Kukaan ei voi väittää ettei usko tuo uskovaisille onnellisuuden tunnetta ja iloa elämään. Kaiken mitä he tekevät uskonsa vuoksi, he tekevät sen omasta tahdostaan, koska kokevat sen tekevän heidät onnelliseksi. Uskontoihin waifu-ilmiössä on kuitenkin kaksi erittäin suurta eroavaisuutta.

Ensimmäisenä, kukaan ei kuvittele waifunsa olevan todellinen. Waifu on vain mielikuva. Jos joku näkee waifunsa todellisuudessa, kyseinen henkilö on jollain tasolla mielisairas. En kritisoi uskontoja, enkä väitä että uskovaiset ovat väärässä. Jokainen henkilö jolla on waifu kuitenkin ymmärtää, että hänen rakastamansa hahmo on alun perin vain jonkun piirtämä piirroshahmo, eikä voi olla todellinen.

En tiedä paljon uskonnoista, mutta kuten sanoin aikaisemmin; waifu-käsitteeseen kuuluu vahvasti romanttinen rakkaus. Ymmärtääkseni uskontoihin liittyvä rakkaus jumalaa kohtaan ei ole romanttista rakkautta vaan enemmänkin verrattavissa vanhemman ja lapsen väliseen toverilliseen eli realistiseen rakkauteen. Tämä on toinen eroavaisuus uskontojen ja waifun välillä.

Monilla lapsilla on lapsuudessaan mielikuvitusystäviä. Osittain viattomia, hetkellisesti leikkeihin kuviteltuja hahmoja, sekä niin sanottuja ”vakavia tapauksia”, joissa lapsi viettää kaiken aikansa kuvittelemansa hahmon kanssa, eikä leiki muiden kanssa. Mielikuvitusystäviin liittyy myös termi mielikuvitusihastuminen ja – rakastuminen. Muistan joskus hyvin nuorena lukeneeni eräältä nuorten palstalta ongelman, jossa tyttö kertoi olevansa ihastunut erääseen Disneyn mieshahmoon. Palstalla nuoria neuvova henkilö vastasi ”Mielikuvitushahmoihin ihastuminen on ihan normaalia, ja niin voi harjoitella ihastumista.”. Mielikuvitusihastumista ja – rakastumista pidetään siis oleellisena osana aikuistumista ja seksuaalista kehittymistä.

Mielikuvitusystävässä on eräs hyvin verrannollinen piirre waifu-ilmiöön. Vaikka monet lapset kuvittelevatkin mielikuvitusystävänsä hyvin todellisiksi ja kohtelevat heitä kuin oikeita ystäviä, tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, etteivät lapset pidä mielikuvitusystäviään todellisina.

Uskonto ja lasten mielikuvitusystävät eroavat toisistaan yksityiskohdiltaan. Yleisesti molemmat ovat hyväksyttyjä ja normaaleita asioita yhteiskunnassamme, niin kauan kuin ilmiöt eivät aiheuta kenellekään mitään pahaa, koska molemmissa sekä waifuissa yhdistävän tekijänä on ilo, onnellisuus ja hyvänolontunne.

Loppusanat

Kirjoituksessani ilmenee monesti käsite ”onnellisuus”. Jos minulta kysytään ”Miksi waifu?”, mielestäni ainut ja oikea vastaus on ”Miksei? Hän tekee minut onnelliseksi”. Kuten alussa sanoin, koko waifu-käsitteen perimmäisin syy on yksinkertaisesti vain tehdä henkilö onnelliseksi tai ainakin tavoitella onnellisuutta.

Henkilöitä joilla on waifu, pidetään jollain tasolla mielisairaina tai lapsellisina. Ehkä me hieman sitä olemmekin, mutta kukapa ei olisi? Waifussa ei ole mitään väärää, koska siitä ei aiheudu kenellekään mitään pahaa ja se tekee henkilön onnelliseksi.

Kategoria(t): waifu. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: 2D-rakkauden perusteet

 1. Vahvin sanoo:

  Aika sekavaa settiä. Koita sitoa johonkin yleisempään teoriataustaan niin pysyy paremmin kärryillä. Esim täältä löytyy yleistä rakkaus pohdintaa ja jaottelua eri rakkauden muotojen välillä:
  http://www.unet.fi/laura/rakkaus/index.html

  • vihannesmehu sanoo:

   Kiitos ensimmäisestä hyväksyttävästä kommentista. Myönnän että lyhyeen pätkään on tungettu paljon erilaista asiaa. Koin kuitenkin kaiken tämän siihen sisällyttämisen tärkeäksi ja lykkäsin hyvin paljon asioita mahdollisesti tuleviin kirjoituksiin, mitkä olisin vielä halunnut sisällyttää tähän. Ensimmäisen kirjoituksen tarkoitus oli yrittää avata ilmiön päänäkökohtia monelta eri kannalta.

   Kyseinen sivu on jo tuttu ja suunnitelmissa on käyttää sitä enemmän, kun löydän aikaa ja inspiraatiota kirjoittaa lisää. Koen rakkaudesta olevan teorian sovittamisen waifu-käsitteeseen haasteksi ja se tulee vaatimaan tarkempaa erillistä taustatyötä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s