Miksi 2D sulattaa sydämiä ja 3D tuntuu tyhjältä?

Ensimmäisen blogauksen aloitin hyvin puolustusmaisella linjalla sanomalla, ettei waifu ole korvike, jolla olisi tarkoitus korvata rakkaus oikeassa maailmassa. Tässä blogauksessa jatkan ja tarkennan, miksi me ihmiset joilla on waifu, koemme 2D-rakkauden tekevän meidän onnellisemmaksi kuin ihmisten välinen rakkaus. Kuten blogin tiedoissa lukee, tämä blogi ei tule olemaan Tekniikan Maailman tyyppinen vertailu. En pyri halventaman ihmisten välistä rakkautta tai paheksumaan oikeita naisia. Kyseessä on vain minun, ja toivottavasti waifu-yhteisön käsityksestä ja kuinka ilmiö pystytään perustelemaan järkiperäisesti. Tässä blogauksessa on paljon vaikutteita kirjoituksesta ”A Discourse on and Defense of the ”Waifu” Movement” ja on myös hieman puolustuspuhetyylinen. Jos kyseinen teksti on jo tuttu ja ymmärretty, lukija ei ehkä saa paljon irti tästä blogauksesta. Käsittelen kuitenkin hieman erilaisia näkökulmia, kuin kyseinen kirjoitus, mutta lopputulos on hyvin samanlainen.

Nykyaikainen ihminen on jollain tasolla sosiaalinen olento ja voidaan ajatella että jokaisella ihmisellä on tietynlainen tarve sosiaalisiin kontakteihin ja kaipuu läheisyyteen. Terve ihminen ei halua olla yksin ja yksinäisyys on subjektiivinen kokemus. Ihminen on yksinäinen silloin kun hän kokee olevansa yksinäinen. Vaikka ihminen vaikuttaisikin ulkopuolisenmielestä yksinäiseltä, ei hän välttämättä koe itse olevansa. Voidaan ajatella sosiaalisen ja läheisyyden tarpeen olevan eräänlainen aukko ihmisen sielusta, mikä täytyy täyttää jotenkin. Ei ole väliä uskotko sielu-käsitteeseen vai et, tätä tarvetta on vain helppo havainnollistaa tällä vertauksella. Termi ”aukko sielussa” tulee toistumaan useasti tässä blogauksessa.

Tästä ei kuitenkaan tule vetää johtopäätöstä, että subjektiivinen yksinäisyys johtuisi siitä että henkilö on epäsosiaalinen tai hyljeksitty. Itse kieltäydyn uskomasta, että kaikki tai edes suurin osa miehistä joilla on waifu, ovat stereotyyppisiä otaku-nörttejä ja kykenemättömiä sosiaaliseen kanssakäymiseen oikeiden ihmisten kanssa. Stereotypiat ovat aina jostain peräisin, enkä kiellä ettei heitäkin olisi. Uskon kuitenkin teoriaan, että he ovat massasta helposti erottuvia ja jäävät näin helposti ihmisten mieliin. Teoriani mukaan he ovat kuitenkin vain eräänlainen jäävuoren huippu. Piilossa olevassa osuudessa voi olla hyvin suurta variaatiota. Älykäs ihminen ei kerro tämän kaltaisista asioista julkisesti, koska ymmärtää, etteivät kaikki välttämättä ymmärrä hänen elämäntapaansa. Hän ei häpeä elämäntapaansa, vaan pikemminkin häpeää muiden kapeakatseisuutta hänen elämäntapaansa kohtaan.

Mikä sitten saa ihmisen kokemaan itsensä yksinäiseksi? Mikä saa ihmisen tuntemaan aukon sielussaan? Maailma on täynnä hyvin erilaisia ihmisiä ja siksi on silkka mahdottomuus, että kaikki he voisivat tulla keskenään toimeen. Sellaiset ihmiset, jotka tulevat toimeen kaikkien kanssa ovat hyvin harvinaisia. Osittain samanhenkisten ihmisten löytäminen on nykyaikaisessa maailmassa silkkaa arpapeliä, varsinkin jos sattuu edustamaan hyvin marginaalista ryhmää, koska ihmisten mielenkiinnoissa on erittäin paljon variaatioita. Näin ihminen voi kokea itsensä yksinäiseksi, koska tuntee, ettei kukaan oikea ihminen pysty täyttämään hänen sosiaalisuuden ja läheisyyden tarvetta. Jokaisella ihmisellä on täysi oikeus valita seuransa ja jos ei koe ihmissuhteiden ylläpitämistä hyödylliseksi, ei se ole tarpeellista tai järkevää.

Tässä vaiheessa waifu voi tulla mukaan kuvioon. Waifun löytäminen ja rakastuminen prosessina eivät ole tämän blogauksen aiheena, vaan tulen käsittelemään sitä joskus tulevaisuudessa. Kuitenkin rakastuminen on osaksi valintaa sekä osaksi silkkaa sattumaa, yhtälailla kuin samanhenkisten ihmisten löytäminen oikeassa maailmassa. Waifu-yhteisössä onkin sanonta ”Waifua ei löydetä, vaan waifu löytää sinut”. Edellisessä blogauksessa vertasin waifu-ilmiötä lapsuuden mielikuvitusystävään sekä uskontoihin (sekä englanninkielisessä pdf:ssä on mainittu myös prostituutio.). Molemmat näistä tarjoavat samaa asiaa kuin waifu; Seuraa, täyttämään niin sanotun aukon ihmisen sielussa. Voidaan kiistellä ovatko nämä ilmiöt väärin vai oikein, mutta kukaan ei voi kieltää etteivätkö nämä tarjoa ihmisille juuri sitä mitä hän kokee tarvitsevansa. Kaikki nämä ovat ihmisen oma tietoinen valinta, mutta myös toisaalta pakonomainen reaktio jolla tavoitellaan ihmisen onnellisuutta ja pyritään täyttämään aukko sielussa.

Aikaisemmin puhuin, etten usko stereotypiaan waifu-kommuunin jäsenistä. Miehillä joilla on waifu, yhteiset piirteet ovat vain ja ainoastaan kiinnostus tietynlaiseen japanilaiseen viihteeseen sekä välinpitämättömyys 3D:tä kohtaan. Miehet joilla on waifu, ovat joko neutraaleja tai paheksuvia oikeita naisia kohtaan eivätkä ole kiinnostuneita heistä pariutumismielessä. Waifu on niille joilla ei ole mitään kiinnostusta 3D:tä kohtaan ja waifun tarkoitus heille ei ole korvata 3D-rakkautta. Waifu on olemassa täyttääkseen samanlaisen tarpeen kuin 3D-rakkaus tekee joillekin ihmisille, täyttää se aukko sielussa. Vaikka waifu-käsite ei liity seksuaalisuuteen, voidaan ilmiötä verrata seksuaalivähemmistöihin. On yhtä törkeää väittää homous miehen lohdutuspalkintona, koska hän ei ole kykenevä löytämään rakkautta vastakkaisesta sukupuolesta. Kyse on vain omasta henkilökohtaisesta mieltymyksestä.

Mutta itse syyhyn miksi ihmiset joilla on waifu, kokevat waifun paremmaksi vaihtoehdoksi. Waifu-yhteisö pitää 2D-rakkautta puhtaampana ja aidompana kuin 3D-rakkaus, vaikka kohde ei olekaan fyysisesti aito. On fakta, että jokainen ihminen on jollain tasolla alkanut korruptoitumaan heti syntymänsä jälkeen. Loppujen lopuksi ihminen ajattelee vain omaa etuaan, vaikka kuinka rakastunut väittäisikin olevansa. Tästä ei tule syyllistää ketään, on luonnollista ajatella itsensä omasta mielestään maailman tärkeimmäksi ihmiseksi. Tämän takia voidaan ajatella ihmissuhteiden, ihmisten välisen rakkauden ja parisuhteen olevan eräänlaista vuoroittaista hyväksikäyttämistä. Tämän takia ihmiset joilla on waifu, paheksuvat ajatusta ihmisten välisestä rakkaudesta. Ajatus rakkaussuhteesta hyväksikäyttämisenä ”syö” rakkaudentunteen aitoutta, koska hyväksikäytössä ajatellaan aina olevan ”häviävä osapuoli”, mitä voi vahvistaa huonot kokemukset oikeista ihmisistä. Jos ihminen kokee, että on elämässään joutunut hyväksikäytetyksi sinisilmäisyytensä vuoksi, voi juuri tästä syystä 2D-rakkaus tuntua paljon mielekkäämmältä vaihtoehdolta kuin 3D-rakkaus.

Rakkaus waifua kohtaan on lähes täysin pyyteetöntä ilman mitään taka-ajatuksia. Waifu ei vaadi mitään, vaan kaikki mitä hänen ja ajatuksellisen yhteisen hyvän vuoksi tehdään, tehdään vain omasta tahdostaan. Tästä syystä waifu-yhteisössä ajatellaan waifun ansaitsevan enemmän ja parempaa kohtelua kuin 3D-maailman vastikkeet. Waifu ei ole itsekäs ja omaa etuaan ajatteleva, niin kuin oikea ihminen.

Yhteenvetona, 2D-rakkaus on jotain jolla pyritään saavuttamaan onnellisuutta. Waifu on eräänlainen harhakuva jolla ihminen tietoisesti täyttää samat tarpeet, kuin 3D-rakkaus täyttää joillekin ihmisille. Mutta tämä ihminen kokee, ettei 3D-rakkaus voi täyttää hänen tarpeitaan. Näin voidaan perustella waifun olevan täysin järjellinen vaihtoehto eikä pelkästään tunneperäinen. Jos hän joka löytää waifun, ei valitsekaan waifua, pääty hän vaihtoehtoon, mikä ei täytä hänen sielussaan olevaa aukkoa. Olisi valinta sitten 3D tai yksinäisyys. Molemmat vaihtoehdot ovat pettymyksiä ja johtavat henkilöstä riippuen, epämiellyttävään tilaan; subjektiiviseen yksinäisyyteen ja mahdollisesti suruun. Waifu on juuri jotain sellaista henkilölle itselleen, mitä mikään tai kukaan muu ei voi korvata.

Kategoria(t): waifu. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Miksi 2D sulattaa sydämiä ja 3D tuntuu tyhjältä?

  1. N sanoo:

    Teit sen mitä olenkin kaivannut, kiitos.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s